Животът ни повежда към неочаквани приключения, среща ни с различни хора

...
Животът ни повежда към неочаквани приключения, среща ни с различни хора
Коментари Харесай

С дъх на Коледа – рецептата на баба, която стопля празника

Животът ни повежда към  непредвидени завършения , среща ни с разнообразни хора и ни изправя пред какви ли не обстановки. Онова, което остава непроменено обаче, е копнежът по уюта , който сме изпитвали вкъщи по време на коледните празници.

Детските мемоари, свързани с Коледа , ухаят на канела и портокал, на топли ястия и сладки изкушения. Празникът постоянно е носил светлина в душата и от позицията на към този момент пораснали знаем, че магията не е била в подаръците, а във времето, прекарано с най-близките към коледната софра.

Онова, което отличава „ модерните “ баби , е желанието им да опитват. Старите предписания се изтупват от праха, с цел да се родят нови разновидности на класическите десерти, поднасяни на празничната софра. Защото сладостта е наслада и чудо както за небцето, по този начин и за настроението.

Най-ароматният коледен сладкиш на баба

 iStock/Getty Images

Как се раждат същинските кулинарни шедьоври? Чрез претворяване на традицията и ентусиазъм от непознатите култури. В този ред на мисли, българската коледна софра приветства италианското панетоне.

Като наследничка на националната спестовност, положителната стопанка знае по какъв начин да оползотвори всеки непотребен залък. И когато необятно публикуваните у нас коледни козунаци панетоне се окажат допълнително, няма различен излаз, с изключение на да се трансфорат в неописуемо апетитен и благоуханен бабин сладкиш.

Стъпките за подготвяне са елементарни: едно огромно панетоне се нарязва на части и се залива със затоплена примес от 5 яйца, 100 г захар, 300 мл готварска сметана, 300 мл прясно мляко, 125 г качествено и ванилия. Получената примес се изсипва в подобаващ съд за печене, който авансово е намазнен и поръсен със захар. По повърхността на сместа се разпръсват късчета шоколад и се запича във фурна, загрята на 180 градуса за 25 минути.

Коледният сладкиш, измайсторен от баба в промеждутъка сред празничните похапвания, е подготвен!

 iStock/Getty Images

Съставката, която прави този десерт неудържим

Питайте която и да е веща стопанка и тя ще ви каже, че сладкиш без първокачествено масло е като Коледа без празничен дух.

е едно от най-предпочитаните в България. То се отличава с изискан усет и великолепен мирис.

 President

Причината за статута му се крие в технологията на произвеждане, която повелява разбъркване на най-хубавите френски сметани. Маслото не се обогатява с добавки, само се пастьоризира за по-добро предпазване. С цел опазване на луксозния му усет, се продава в особено проектирана опаковка, която поддържа свежестта и аромата на продукта.

Нека Коледата във вашия дом бъде изпълнена с благоуханията на приготвената с обич храна. Ако имате тази опция, помолете своите баби за упътвания в кухнята, които вие на собствен ред да предадете напред през поколенията. Нека традицията пребъде, а кулинарното въображение в никакъв случай да не секва.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР